Psikoterapi, alanında eğitim almış uzman bir psikoterapist eşliğinde çıkılan içsel bir yolculuktur.
Kişinin kendisini keşfetme isteği, farklı yanlarını tanıma arzusu, davranışlarının altında yatan sebepleri anlamak için başvurulan bir süreç olabildiği gibi kişi yaşanan problemler karşısında baş etme becerilerini geliştirmek amacıyla da psikoterapiye başvurabilir.
Psikoterapi, amaçları ve sınırları belirlenmiş; yaşanan sorunlarla baş etme becerilerini güçlendirmeye dönük tedavi amacı ve planı olan ve konuşularak ilerleyen bir süreçtir. Arkadaş, dost sohbetlerindeki gibi bir dertleşme ortamı değildir. Profesyonel bir ilişki içerir. Bu süreçte terapist akıl veren, yönlendiren, öncülük eden, eleştiren ya da yargılayan konumunda değildir.
Psikoterapi, terapist eşliğinde bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının altında yatan sebepleri anlamak, yaşanan sıkıntının kaynağının keşfedilmesi ve bu durumlarda değişim sağlayarak kişinin yaşam kalitesinin artmasını sağlayan bir süreçtir. Kişinin farkındalığının artması ve baş etme becerilerinin gelişmesi amaçlanır.
Her bireyin başvuru sebebi farklılık gösterebilir. Bu nedenle her psikoterapi süreci birbirinden farklıdır. Psikoterapide bireysel farklılıklar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kişiye özgü bir planlama yapılır.
İlk görüşme bir değerlendirme aşaması olup bireyin ihtiyaçlarını anlayabilmek için ayrıntılı bilgi alınır ve kişinin başvuru sebepleri, beklentileri, hedefleri belirlenir. Seanslar genellikle bireyin ihtiyacına göre haftada bir aralıklarla yapılır ve 45 dakika sürer. Psikoterapinin ne kadar süreceği yaşanan duruma, terapinin hedeflerine göre değişkenlik gösterir ve sürecin başında kişiye bilgilendirilir.
Seanslar Türk Psikologlar Derneği’nin belirlediği etik ve profesyonel hizmet yönetmeliklerine uygun olarak yapılmaktadır. Etik Yönetmeliği hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
PDF Görüntüle